Back to Blog

Fulfillment Mailstep chystá po převzetí Šmejcem expanzi v cizině | Mailstep

Image of Adriana
Adriana

Nová logistická centra a akvizice firem. To vše připadá do úvahy při plánované expanzi společnosti Mailstep v zahraničí. Většinový podíl ve firmě zaměřené na služby e-shopům získal na sklonku minulého roku miliardář Jiří Šmejc.

Poskytovatel logistických služeb pro internetové obchody Mailstep zahajuje po převzetí skupinou Emma Capital miliardáře Jiřího Šmejce nové kolo zahraniční expanze. Firma už na cizích trzích působí, ale dosud jí tam chybí logistická centra. Vše řeší ze svého centrálního skladu v Praze-Horních Počernicích. To se má letos změnit. Mailstep rovněž zvažuje v zahraničí akvizice firem.

„Teď nám extrémně rostou Španělsko, Itálie a Francie. Další směr, kde rosteme, je Balkán, a to od Rumunska, přes Bulharsko až po Řecko. Tam už nám však naše výchozí pozice ve střední Evropě přestává stačit. Letos bychom proto chtěli otevřít minimálně jednu logistickou destinaci v jednom z těchto směrů,“ řekl pro SZ Byznys Jan Rozlivka, menšinový akcionář Mailstepu, který v listopadu prodal majoritu právě Šmejcovi.

Firma nabízí e-shopům skladování jejich zboží a veškerý další servis okolo internetových objednávek včetně zajištění doručení. V e-commerce je už aktivní také Šmejcova Emma Capital. Loni koupila menšinový podíl v rychle rostoucím online tržišti Bazzar, které pochází z Chorvatska. V Řecku Emma ovládá kurýrní službu a lídra na trhu výdejních schránek nazvaného BoxNow.

„E-commerce je nová sféra, v níž se od roku 2019 etablujeme. Možné budoucí synergie jsou pochopitelně důležitým faktorem při úvahách o dalších akvizicích,“ uvedl mluvčí Emma Capital Pavel Zuna.

Naše centrum v Praze je v tomto směru něco jako laboratoř. Testujeme si tam všechny technologie a procesy.

JAN ROZLIVKA, ZAKLADATEL A MENŠINOVÝ AKCIONÁŘ MAILSTEPU

Mailstep má již v současnosti 60 procent byznysu v zahraničí. Spojení se skupinou Emma Capital má mezinárodní záběr firmy ještě více prohloubit. Součástí plánu jsou ale také investice do domácího zázemí Mailstepu.

„Letos budeme hodně investovat do rozvoje našeho distribučního centra v Praze-Horních Počernicích. Bude to podstatná investice do robotizace, největší část ale půjde do vývoje IT. Už letos chceme mít hotovou aplikaci, která i menším klientům umožní v podstatě na kliknutí čerpat naši službu,“ popsal Rozlivka.

Praha jako laboratoř

Jen výše tuzemských investic firmy bude kolem 180 milionů korun. „Naše centrum v Praze je v tomto směru něco jako laboratoř. Testujeme si tam všechny technologie a procesy tak, abychom je pak mohli jednoduše přenést i do zahraničí,“ dodal akcionář Mailstepu Rozlivka.

Mailstep má aktuálně v Horních Počernicích devět vysokorychlostních balících linek. Kromě e-shopů poskytuje služby také například vydavatelům při rozesílání předplacených tiskovin, firma kompletuje i obchodní katalogy. Zahraniční expanze Mailstepu se však bude zaměřovat jen na služby pro internetové obchody.

Podle předběžných výsledků měl Mailstep minulý rok tržby kolem půl miliardy korun. Letos plánuje růst o 60 procent.

„Motorem růstu Mailstepu je rostoucí nakupování na internetu. Servis pro vydavatelské domy ale zůstane nadále strategickou součástí naší společnosti, v němž chceme dál posilovat,“ sdělil Rozlivka.

Šmejcova skupina Emma Capital získala v Mailstepu podíl 70 procent loni v listopadu. „Firmu jsme koupili s tím, že je řízená dobře a není potřeba na jejím směřování nic měnit,“ poznamenal Zuna z Emma Capital. Generálním ředitelem a šéfem správní rady Mailstepu nadále zůstává Libor Hudeček, který do firmy přišel předloni z Mall Group.


Mailstep získává silného a zkušeného partnera | Mailstep

Image of Adriana
Adriana

Skupina EMMA Capital Jiřího Šmejce koupila sedmdesátiprocentní podíl ve společnosti Mailstep, která...

Read more

Rozhovor se CEO Mailstepu pro Czech Crunch | Mailstep

Image of Adriana
Adriana

Se šéfem Mailstepu, Liborem Hudečkem, o jeho úkolu pomoci zejména menším a středně velkým e-shopům,...

Read more